Stockholm Fotomaraton 2023

Det är den 19 augusti, klockan är strax 12 och nu börjar årets Fotomaraton.

Jag och Marina reste in tillsammans och nu sitter vi vid starten som i år sker vid Stadsmuseet. Ryggsäcken har fått min nummerlapp fastsatt. Allt är redo. Emil och hans team går igenom den sista information och sedan är vi igång.

Så fort temakort 1 ligger i min hand inser jag att ”Mitt deltagarnummer” blir den första uppgiften. Eftersom det är ett sätt för arrangörerna att vara säkra på vilken deltagare som bildserien tillhör finns den alltid med.

Jag börjar gå uppför Götgatsbacken och ser snart en optiker som är tom på besökare. Perfekt.

Väl därinne förklarar jag för expediten om fototävlingen, undrar om hon vill vara med på bild och om hon har något som kostar 435 kr. Hon vill gärna vara med på bild men tyvärr saknas det någon produkt med rätt pris. Så klart fejkar vi en lapp och sedan börjar vi plåta. Lite svårt med ljuset och jag blir inte helt nöjd med resultatet men det får vara OK.

Bild 1 Mitt deltagarnummer

Tjejen i butiken är trevlig och intresserad av foto så jag berättar mer om tävlingen och nästa tema som är “Födelsedag”. Hon berättar att det finns en butik i närheten med födelsedagsprylar, men det låter lite tråkigt tycker jag. Däremot att leta reda på ett bageri som har tårtor och sedan hitta någon som vill spela födelsebarn, tycker jag är en mycket roligare idé. Jag tackar för tipset och börjar beta av caféerna på Götgatan, men inga säljer tårtor. Så får jag till slut tips om Chic konditori vid Mariatorget och där har de tårtor och tårtliknande bakelser. Perfekt, nu gäller det bara att hitta någon modell. Det sitter några utanför caféet men de vill inte. Plötsligt kommer det ut en man från caféet som bevisligen har köpt en tårta och jag får gärna fotografera honom.

Bilden blir inte speciellt rolig så jag får ta nya tag. Jag frågar en hel del personer men ingen vill ställa upp, och jag börjar tappa modet. Så ser jag plötsligt ett par familjer en bit bort och två av de vuxna går iväg för att fixa något, medan en mamma och några ungdomar står kvar och väntar. Jag hade hört att de inte pratade svenska så jag går fram till dem och frågar på engelska om de har bråttom eller om någon har tid att hjälpa mig med min fotoidé. Nej, de har inte bråttom och den äldsta dottern tycker att det låter kul. Så jag går in i caféet, köper en prinsessbakelse, ett ljus och en festis. I lokalen sitter en annan fotomaraton-deltagare som motvilligt lånar mig lite eld. Så fixar vi till det hela utanför och jag fotograferar samtidigt som hon börjar äta.

Bild 2 Födelsedag

När vi är klara ser jag att hela sällskapet bestämt sig för att fika och jag tackar för mig och drar vidare. Nästa tema är “Ledare” och jag funderar på vad jag skall hitta på. På andra sidan står en man vid ett bokbord och säljer böcker med röd färg. Jag ser att både Mao och Lenin är väl representerade så jag berättar om fototävlingen och mitt tema. Han har inget emot att hjälpa mig och håller upp några böcker samtidigt som jag fotograferar honom.

Det blev rätt tråkig bild så jag tänker att jag måste hitta något bättre. I Kungsträdgården skall det ju vara mycket aktivitet, så jag åker dit. Jag ser några killar och tjejer som spelar basket. Här finns ju ledare. De är trevliga men när jag berättar att jag skulle vilja fotografera dem börjar de skruva på sig och berättar att arrangörerna sagt att de inte får bli fotograferade. Inte mycket att göra. Jag pratar en liten stund till med dem och letar sedan vidare. Väldigt mycket barn och det fungerar ju inte. Så ser jag plötsligt en grupp vuxna som står en bit bort och diskuterar. Jag hör att de pratar italienska och frågar med ett ”scusa” om någon pratar engelska och om de vill hjälpa mig att få till en bild i tävlingen. Inga problem, jag pratar med mannen som förstår engelska, dirigerar och knäpper av.

Bild 3 Ledare

Nästa tema är ”Gemenskap”. Jag funderar en liten stund och kommer fram till att jag vill ta ett kort på tre tjejer som delar på en mjukglass. Det skall väl inte vara så svårt. Mjukglass säljs ju lite överallt och några tjejer skall det väl gå att hitta, men de flesta kommer i par. Jag går varv på varv i Kungsan. Ser tre tjejer som fungerar men inte riktigt bra och innan jag hinner bestämma mig har de försvunnit. Så ser jag tre dalkullor på andra sidan vattnet. Jag tar mig hastigt över till andra sidan och börjar prata med dem. Jag har sett fler på stan och de berättar glatt att de kommit med kulltåget från Dalarna, alltså ett helt tåg med bara dalkullor. Självfallet frågar jag om de skall göra en dansuppvisning eller liknande, men de har bara åkt hit för att ha lite kul. De ställer gärna upp på min fotoidé och efter att jag köpt glassen plåtar vi.

Bild 4 Gemenskap

Nu har klockan blivit 15:15 och jag känner lite tryck över pannan. Hade känt för någon asiatisk snabbmat men hittar inget utan det fick bli en vegoburgare på Flippin’ Burgers. Dags att ta sig till station 1 som ligger vid spritmuseet ute på Djurgården. Spårvagn dit, stämpla, få sitt kort och sedan fundera på nästa tema som är “Törst”. Det fanns ju mycket dricka och kranar där ute, men jag kände att jag vill göra något annat. Funderar och tänker, en Cola, ett par där den ena dricker och den andra vill ha. Och kanske med fontänen på Kungsan som bakgrund. Det blir bra. En gammal spårvagn in till stan, in på 7-Eleven och köper en röd Cola och en glass till mig. Har hunnit bli rejält törstig av all pommes till hamburgaren förut. Jag hittar rätt snart ett par som vill ställa upp. Det är rätt svårt att få till rätt känsla i bilden med ljuset bakifrån och blixten i handen men till slut är jag nöjd.

Bild 5 Törst

Nästa tema är ”Den lilla staden”. Hmm, på stadsmuseet måste det finnas en liten modell över ett tidigt Stockholm. Kanske kan jag få någon i personalen att agera modell. En perfekt plan och jag går dit, men….. DET ÄR  STÄNGT. Hmm, får för mig att jag kanske kan hitta en liten myrstack eller i alla fall lite kryp i Vitabergsparken, så jag börjar gå ditåt men inser snart att det är långt och att det är bättre att jag försöker hitta något bland de små kåkarna på Söders ”höjder”. Jag stannar upp på Svartgatan och där kommer det några tyska turister och en blir engagerad att låtsas vara boende i en av kåkarna.

Det går sådär och jag börjar vandra neråt på gatan och ser ett äppelträd som hänger över stängslet, samt några äpplen som ramlat ner på marken. Hmm, kanske lite roligare än min förra bild. Väntar en liten stund och se där, här kommer en familj och bl.a. en pappa som bär ett barn på sina axlar. De ställer upp och jag försöker förklara att barnet skall sträcka sig upp, precis som hon just tagit ett äpple från trädet. Det går sådär men jag får i alla fall min bild.

Bild 6 Den lilla staden

Nästa tema är ”Under broar” och jag känner direkt att här skall jag ta mig till Klara Mälarstrand, under Vasabron, och hoppas att det kommer något lämpligt par. Efter en liten stund är jag framme och spanar runt. Det sitter ett par tjejer vid kanten. De håller på med något men jag tror inte att de kommer att ställa upp om jag frågar. Efter ca 15 min kommer ett par förbi och de ställer gärna upp. De är inte helt bekväma framför kameran men jag får i alla fall min bild.

Bild 7 Under broar

Sista bilden på det här kortet är ”Mitt Stockholm Fotomaraton”. Hmm, jag måste vara med på bilden, på något sätt, samtidigt som jag fotograferar någon annan. Går förbi några stora skyltfönster men reflektionen blir inte bra. Men så kommer jag på idén att någon får ta en bild på mig med mobilen och sedan får han eller hon visa upp den samtidigt som jag tar en bild. Mitt favoritställe det här dygnet, Kungsan. Jag tar mig dit igen och rätt snart hittar jag en kille som ställer upp.

Bild 8 Mitt Stockholm Fotomaraton

Nu är det bara att åka tillbaka till Stadsmuseet där station 2 är beläget. Efter ett litet toalettbesök och en korv tittar jag på nästa tema, ”Ljusets hastighet”. Funderar samtidigt som jag börjar vandra Götgatan uppåt. Det kommer bilar och cyklister och nere på andra sidan måste de stanna för rött ljus. Ah, ett ljus som kontrollerar bilarnas hastighet, eller i alla fall när de inte får ha någon hastighet alls. Nere vid Medborgarplatsen hittar jag ett trafikljus för cyklister. Lite lägre och enklare att få med i bild. Vid en av fastfood-vagnarna står ett par som väntar på sin mat. Jag frågar om de vill hjälpa till och det är OK. Eftersom maten är på väg pratar vi lite och det visar sig att bägge två studerar foto vid Nordens fotoskola på Biskops Arnö. Med varsin rulle i handen går vi iväg mot trafikljuset och tar några bilder.

Bild 9 Ljusets hastighet

De är rätt intresserade av vad jag håller på med så vi diskuterar mitt nästa tema ”Skärpa”. Många olika vinklingar på temat och de tycker att kasta dart, det kräver mycket skärpa. Jag triggar på idén och hittar Söderbiljarden hyfsat nära. Där har de dart, men när jag kommer in i hallen inser jag ju att det är biljard som skall plåtas. Det finns två hallar. En som är rätt full och en som är nästan tom, förutom ett par som spelar i ena hörnet. Jag går fram, berättar om maran och undrar om jag får ta min temabild när de spelar. Inga problem, vi har det rätt trevligt runt bordet och jag tar ett gäng bilder under tiden de spelar.

Till slut känner jag mig klar, tackar för mig och lämnar lokalen samtidigt som jag ser att den för en stund sedan nästan helt tomma lokalen nu är full med människor.

Bild 10 Skärpa

Nästa tema är “Artificiell intelligens” ???!!?? Vad skall man hitta på? Hitta en Tesla och ställa någon bredvid som ser smart ut???? Börjar gå runt på Söder och leta. Det är verkligen fest och man känner att hela stadsdelen lever. Alla restauranger har öppet och det är fullt med människor överallt.  Jag går förbi ett par med ett barn som sitter på sin stol med en kanin i knät. Går förbi men jag fortsätter att fundera. Hm, den lilla tjejen måste ju tycka att hennes kanin är det smartaste som finns. Typisk artificiell intelligens. Så jag vänder tillbaka till bordet där familjen sitter och förklarar vad jag håller på med och om de vill hjälpa mig. Inga problem, jag får låna deras dotter och vi sätter upp henne på bordet. Ljuset är inte helt enkelt och jag försöker matcha bordets belysning med blixten samtidigt som hon försöker pressa fram ett litet leende. Tror att hon är rätt trött tjejen. (Bilden är rätt suddig. Jag har skarpa bilder men missar att kolla när jag gör sista rensningen innan jag går i mål).

Bild 11 Artificiell intellligens

Nästa tema är “Rörelseglädje”. Jag hör ett dunkande borta från Nytorget och går ditåt. Måste vara ett utedisco. Jag vandrar sakta men fastnar snart i en avspärrning på grund av Midnattsloppet.

Det visar sig vara en rätt bra plats att plåta löpare på så jag hänger här en liten stund innan jag fortsätter till discot. En stor ”buss” är uppsatt med discohögtalare runt om och discjockey på taket. Rök och ljus. Jag hoppar in i högen, dansar med och njuter av tillvaron. Knäpper en massa bilder men vill inte verka för stötande genom att sätta kameran direkt i ansiktet på någon. Att förklara vad man egentligen håller på med var inte möjligt.

Tänker att nu har jag troligen någon bra bild och ligger rätt bra i tid. Jag börjar promenera mot Zinkensdamm där Midnattsloppet har sin start- och målgång. Det är verkligen häftigt när startgrupperna rullar igång, en efter en, och man riktigt önskar att också få vara med i den gemenskapen. Löpareden får speakern dra om och om igen för alla grupper som skall starta.

Vid Zinkensdamms IP brukar det finnas tält där företag kan hyra in sig och jag vandrar in där för att eventuellt träffa någon tidigare kollega, men det är rätt tomt på folk. Plötsligt ser jag en löpare gå över planen med raska steg tillsammans med sin tränare. Han bär på något, en stor pokal och en segerbukett. Här kommer alltså vinnaren av hela loppet och jag frågar snabbt om jag får ta en bild. Visst, inga problem och sedan drar han. Nu har jag i alla fall en vinnarbild, oavsett vad juryn tycker.

Bild 12 Rörelseglädje

Nu är halva maran avklarad och jag inser att det är bäst att jag köper en korv innan jag åker till station 3, som ligger i ett klätterverk i Norra Djurgårdsstaden. Det blir tunnelbana till Ropsten och sedan en promenad på någon km tillsammans med andra maraton-kompisar, som var med på samma tunnelbana. Vi kommer till en klätteranläggning med massor av energi, klockan 12 på natten…… Går till Emil som stämplar och ger mig ett nytt kort. Det är skönt att sitta ner en stund och prata med andra deltagare, men snart så kryper det i benen och jag tittar ner på kortet. Temat är “Extrem”.
Nu är jag lite bekväm. Här är det klättrare som håller på. Varför göra det svårare än det behöver vara. Jag går upp på mattan, som skall ta hand om klättrarna om de ramlar, och tar några bilder. Känns som om någon blev OK.

Bild 13 Extrem

Nästa tema är ”Stad i ljus” och jag tar mig inåt stan igen. Börjar vandra och ser några fotodeltagare som står och väntar på en buss. Jag hakar på för jag räknar med att den går in till stan igen. Som vanligt detta dygn börjar jag vid Kungsan och går upp mot Sergels torg. Den blå statyn mitt i rondellen lyser härligt blå. Vid en restaurang mot Hötorgsskraporna hör jag musik och ser rätt mycket folk. Jag går dit och hänger en stund när en tjej börjar dansa för sin kille, som plåtar med mobilen. Jag går fram och berättar om fototävlingen och undrar om hon vill dansa för mig. Inga problem, klick, klick…..

Bild 14 Stad i ljus

Jag känner mig inte helt säker på bilden så jag vänder mig till ett par som sitter på en bänk på andra sidan rondellen men de bilderna blir inte bra så jag tänker att den dansande tjejen får ”duga”.
Nästa tema är ”Markering” och efter lite funderande bestämmer jag mig för att en vakt som håller upp handen får bli bra. Jag går mot Gustav Adolfs torg där de håller på att röja upp efter kvällens festande och vakter håller på att tömma området. Jag ser en vakt med ett rejält skägg som jag gärna vill få på bild. Han är lite stressad men ställer upp. Och så klart, nu får jag problem med blixten som inte kan blinka tillräckligt svagt utan han blir överexponerad hela tiden. Vakten tröttnar och jag får en sista chans så då får det bli utan blixt.

Bild 15 Markering

Nu är klockan kvart över ett och jag tar mig an tema nr 16 som är “Kort & gott”. Hmm , vad skall man hitta på så här mitt i natten? Funderar på att köpa godis och börjar gå mot Pressbyrån, som jag vet ligger vid Sergels torgs tunnelbana. Plötslig blir jag stoppad av två män, som visar upp sina polisbrickor och undrar vad det är för något som pågår och vad alla fotografer gör på stan. Jag berättar om tävlingen och poliserna informerar om sin förhöjda aktivitet beroende på säkerhetsläget. De önskar mig lycka till och sedan försvinner de. Jag fortsätter min vandring mot Pressbyrån bara för att se att den är stängd. Jag måste tänka om…. Tumme upp kan kanske fungera. Jag plåtar en tjej på cykel, så där. En kille som har lite för lite att göra blir också fotograferad men de känns inte riktigt bra.

Till slut kommer 4 turister som gärna gör tummen upp. Det får bli bilden.

Bild 16 Kort & gott

Nu är klockan kvart i två och jag ligger rätt bra till tidsmässigt. Nästa station är Triewalds malmgård på Kungsholmen. Rätt fantastiskt att man mitt i natten bara tar fram SLs app och den säger hur man skall resa. Grön linje går hela natten. Jag går ner till tunnelbanan och hoppar på första gröna tåg norrut. Min destination är Thorildsplan men tåget går inte hela vägen utan jag får hoppa av och vänta en stund innan jag kan komma hela vägen fram. Vid Thorildsplan slår jag följe med några medtävlare och vi vandrar långsamt mot Malmgården.  Jag vet att vi har haft samma nattstation för några år sedan och det känns skönt för här finns det lite plats att vila på. Jag är faktiskt där innan tre, men stugan är öppen och jag smyger in och lägger mig i ett släckt rum. Sover gör jag nog inte men det känns skönt att blunda och ta det lugnt. Jag ligger i ca 20 minuter innan jag reser på mig, går ut till de andra, gör mig lite te, köper en korv, stämplar mitt kort och får ett nytt temakort. Nu skall vi fotografera ”Barnsligt”. Trött i mina ben börjar jag långsamt vandra in mot stan igen. Ljuset kommer sakta tillbaka och Västerbron är väldigt vacker mellan träden.

Bredvid cykelvägen ligger en lite märklig klump som är lite fin men som säkert också används av barn att klättra i. Lite fusk men jag ber mina fotokompisar att ställa upp som modeller.

Tar först på hela klumpen men testar sen att låta den ena killen titta ut genom ett hål. Den får duga.

Bild 17 Barnsligt

Tema nr 18 är “Försvar”. Var finns det vakna militärer så här dags? Så klart slottet och jag fortsätter min vandring samtidigt som ljuset kommer allt mer. Vid Lejonbacken är det avstängt och likaså vid Logården. Däremot vid Slottsbacken är det inte avstängt. Två tjejer står vakt och jag berättar vad jag håller på med och frågar om det är OK att jag tar några bilder. Jodå, det är OK. De ser väldigt lika ut och de bekräftar att de är tvillingar.

Jag måste också fråga hur irriterande tofsen är men de störs inte nämnvärt av den, säger de.

Bild 18 Försvar

“Värme” är nästa tema och jag tänker att om jag kunde hitta ett par som värmer varandra skulle det kunna bli en bra bild. Jag väntar och väntar men inga dyker upp. Till slut går jag till Skeppsbrons bageri och tittar in igenom det öppna fönstret och frågar om jag får ta ett kort. Därinne är det i alla fall varmt.

Bild 19 Värme

Nästa utmaning är ”Vattenspegel” och jag går tillbaka mot Kungsträdgården. På andra sidan Strömbron hittar jag en liten vattenpöl som borde duga. Jag ställer in och börjar vänta. Efter ett tag kommer ett par men de vill inte ställa upp men precis efter så kommer ett glatt ungdomsgäng och de tänder på idén. Det tar ett litet tag att förklara för dem hur och var jag vill att de skall stå men sedan är det full fart och de hittar en fin formation.

Bild 20 Vattenspegel

Nu är klockan snart 6 på morgonen och jag börjar dra mig mot stationen med utlovad frukost. Mot Värtahamnen. Jag går mot Centralen, tar röd linje till Gärdet och sedan en promenad ut till Lagerhusgränd, som visar sig vara en parkeringsplats utanför en Ica-affär. Jag har träffat på Marina på vägen så vi sätter oss vid busshållplatsen och väntar på att klockan skall bli 7 och vi får ta det sista temakortet. Klockan 7:10 kommer en catering, där vi kan köpa en ostfralla och kaffe för 70 kr.

Överst på temakort 6 står det ”Harmoni”. På igen och resa tillbaka till …. Kungsträdgården. Där hade jag sett några blommor vid vattnet och en av städarna ställer gärna upp och jag får honom att lukta på blommorna.

Bild 21 Harmoni

Tema 22 är ”Samhällsnytta” och jag försöker få hans kompis att plocka in skräp i en sopsäck, men han vill inte ställa upp. På Norrbron håller en kille på att tömma/städa toaletterna men han vill inte heller vara med på bild. I stort sett är staden nu rengjord efter nattens aktiviteter och jag måste hitta på något annat. Vid hörnet, på baksidan av Gallerian, är det skyltat med att det finns en toalett i närheten. Verkligen samhällsnyttig tycker jag. Jag får vänta rätt länge innan en person som byter batterier i elsparkcyklar kommer förbi. Han ställer gärna upp som fotomodell, men tyvärr är han mörkt klädd och kortet blir lite tråkigt tycker jag.

Men rätt snart kommer ett par i mer somriga kläder och killen ställer gärna upp som modell.

Bild 22 Samhällsnytta

Jag ligger lite efter när det gäller att välja ut och radera bilder så jag sätter mig på en parkbänk och börjar gå igenom bilderna. Till sist har jag bara 22 bilder på minneskortet. ”Fniss” är nästa tema och jag beger mig så klart ner till ……. Kungsträdgården. Under träden kommer snart ett par som gärna fnissar framför kameran. Visserligen är det lite mer än fniss men jag tycker att bilden ser rätt bra ut så jag är nöjd. I skuggan under träden såg bilden rätt exponerad ut men ser sedan att den är lite för mörk….

Bild 23 Fniss

Nu är jag rätt trött och längtar efter att gå i mål. Ett tema kvar och det är ”Inflation”. Min tanke är att jag skall gå in i en affär och be expediten bläddra bland kontanterna i kassan. På Drottninggatan ligger det många butiker så jag börjar gå dit. Tyvärr inser jag att de flesta affärer inte öppnat ännu och de som är öppna är fulla med kunder. De kommer inte att vilja ställa upp på en fotografering. Jag passerar Sergels torg och Åhléns och fortsätter Drottninggatan framåt. Allt är antingen stängt eller fullt med folk. Nästan framme vid Kungsgatan håller man på med att sätta upp ett långt bokbord. Jag förklarar mitt dilemma för en av försäljarna och han ställer upp. Ser lite bister ut när han bläddrar bland sedlarna och jag får min bild.

Bild 24 Inflation

Äntligen klar. Tar tunnelbanan till Slussen och Stadsmuseet, där målet hägrar. Kortet lämnas in och stolt men trött tar jag emot diplomet ur Emils hand.

2 svar på ”Stockholm Fotomaraton 2023”

  1. Waw Anders! Du är verkligen proffsig! Den ena bilden bättre än den andra. Roligt att få se dem ordentligt, när man tittar på kamerans skärm blir det inte riktigt samma sak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *