Cricket i Skarpnäck

I Sverige spelar vi cricket och en av arenorna ligger i Skarpnäck, där Djurgården har sin hemmaplan.

Lagen består av elva spelare som vardera turas om att slå eller kasta. Innelaget har bara två spelare (slagmän) på planen samtidigt. De står placerade framför varsin grind som skall försvaras. Den som skall slå försöker träffa kastarens boll och slå den ut på planen. Bollen får under inga omständigheter träffa grinden bakom slagmannen. Efter att ena slagmannen träffat bollen försöker de sedan att springa mellan grindarna. Det gäller att springa så många gånger som möjligt utan att bli bränd av att utelaget fångar bollen och kastar tillbaka den på grinden eller till grindvakten, samtidigt som slagmännen springer. Om de lyckas nå grindarna utan att bli brända tilldelas deras lag poäng. Man räknar dem i runs, och målet för det lag som slår är att göra så många runs som möjligt. Om slagmannen lyckas slå bollen så att den landar utanför planens gräns tilldelas laget 6 runs. Om han slår bollen så att den först landar på planen för att därefter studsa eller rulla ut över planens gräns får laget som slår 4 runs.  För innelaget gäller det att slå ut slagmännen. Det gör man framförallt genom att kasta bollen så att slagmannen missar men bollen träffar grindarna. Ett annat sätt att få ut slagmannen är att ta lyra.

Eftersom Joe är hängiven spelare har vårt intresse för sporten ökat. Att se cricket live är rätt avslappnande och småmysigt. Idag möter Djurgården lokalkonkurrenten Huddinge Cricket club. Vi njuter av spelet och Emelie förklarar en del regler för oss.

Matchen börjar med att Huddinge är inne. De spelar rätt hyggligt och gör en hel del snygga slag som ger “6-runs”. 

Resultatet räknas med en manuell poängtavla, typ som för pingis, men speciell för cricket.

I halvlek har Huddinge gjort 147 runs, vilket är bra men inte oslagbart, informerar Joe.

Djurgården börjar vakta grindarna men har ingen lycka med sig. Deras bästa slagmän är snart borta.

Joe som inte trodde att han skulle behöva slå, fick snart ta på sig skydden och gå ut till mitten av planen.

Efter kanske 15 kast får dock Joe en kantträff och Huddinge kan enkelt ta en lyra. Sedan återstår bara en tung vandring tillbaka till sina lagkompisar.

Huddinge vinner enkelt med 147/8 mot Djurgårdens 120/10.

Det var inte sista gången vi var på cricket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *