Stockholm Fotomaraton 2020

Så är det äntligen dags för årets fotoäventyr.
Normalt så startar alla klockan 12 någonstans och sedan lämnas 24 bilder in ett dygn senare.
Nu är det ju Corona-tider…
Eftersom det inte går att ha så många deltagare samlade på samma ställe på stationerna, blir det bara 12 bilder i år.
Det gäller speciellt på kontrollen klockan 04:00, då många brukar försöka hitta en plats för lite vila.
Likaså kan självfallet alla 400 deltagarna inte starta samtidigt.
Så nu gäller:
– 12 bilder på 8 timmar.
– Deltagarna delas upp i grupper med olika tider för start och målgång.

Plats för start och mål är i år på Hötorgsterrassen.
Min starttid är klockan 13:00 och skall således vara i mål klockan 21:00.

Vi får våra startkort och skall fylla i namn och nummer.
Jag vet att det skall ligga en penna i ryggsäcken, men hittar den inte.
Förargad lägger jag tillbaka mina prylar i “ryggan” och …………. blixlåset pajar totalt….


Tur att det finns säkerhetsnålar vid starten.

Tema 1 “Skandinavisk”
I Norden dricker vi ju mycket kaffe så jag bestämmer mig för att det kan vara en bra lösning på första utmaningen.
Testar att gå mot Kungsgatan ner mot Vetekatten men ser ingen som sitter utanför och dricker kaffe. Går sedan runt på baksidan då det står att de har en utegård med servering. Inget lämpligt offer sitter dock och läppjar på en kopp.

Lite länge bort är det några ungdomar som sitter vid ett bord och en av dem har faktiskt något i handen som skulle kunna liknas vid en kaffekopp. Jag går dit och berättar om tävlingen och frågar om jag får ta ett kort. Inga problem.

Jag känner mig inte helt nöjd med kaffebilden så jag vandrar vidare på jakt efter den perfekte Skandinaven.

Tema 2 “Den goda staden”
Plötsligt ser jag några ungdomar som äter väldigt läckra glassar. Ok, tänker jag. Vi äter väl mest glass här i Norden.

Jag tar några bilder på dem och de är glada och har inget emot att vara med på bild.

Nu har jag två bilder som bägge borde fungera bra på temat skandinavisk. Dags att satsa på tema 2.
Jag hittar en inkastare på en restaurang, och honom ställer jag bredvid en skylt om pizza för 99 kr. Blir sådär….
Går sedan förbi Sergels torg mot riksdagshuset. Där hittar jag två killar som också precis köpt mjukglass. Klick klick…..
Nu har jag 4 olika scenarier i min kamera och  bestämmer mig för att två av dessa får vara användbara för tema 1 och 2.

Tema 3 “2020”
Tiden har verkligen gått och jag behöver komma igång med nästa tema. Det har varit en hel del människor med munskydd och jag tänker att på Västerlånggatan kommer det många från andra länder, som är vana att bära munskydd.
Inte en enda en….
I Götgatsbacken vet jag också att det finns en affär som säljer munskydd så jag testar att gå dit.
Solen ligger på och gassar.
Det är VARMT. En äldre kvinna står utanför affären och tittar på munskydden. Hon är klädd i mörka kläder och svart hatt. En annan fotograf försöker få en bild av henne men det är svårt. Jag pratar med kvinnan, och vi försöker få till ett kort men det går inte att få till en bra bild. Till slut ger jag upp.

Utanför Slussens tunnelbanestation kommer en kille bärande munskydd. Han är stressad men ställer ställer upp på att bli fotograferad.

Tema 4 “Turistfälla”
Min första tanke är att gå till Järntorget och göra en bild med människor som hänger med Evert Taube. När jag kommer dit står han tyvärr mitt i solen och “svettas”.

Istället får det bli Stockholm smalaste gata som blir min fälla. Jag går in på gatan och ställer in kamera och blixt för det speciella ljuset, när en grupp turister sakta börjar gå nerför trappan. De vill gärna hjälpa mig med bilden så jag instruerar dem att titta uppåt på de “fantastiskt” målade väggarna.

Tema 5 “Fotofest”
Det bör ju inte vara så svårt att hitta några fotografer som vill ställa upp på en fotoorgie. Frågan var bara vad de skall fotografera?Plötsligt hittar jag en bit av en chili-planta . Grön och fin med en röd frukt. Perfekt. 4 fotografer är inte svårt att hitta och en söt tjej som verkar jobba någonstans på Västerlånggatan ställer gärna upp framför kameran.

Tema 6 “Enkelhet”
Hur svårt behöver det vara?

Jag känner min tunga ryggsäck på axlarna och ser plötsligt en deltagare, med en liten kamera hängande i en rem. En bild på honom får bli mitt bidrag till tema 6.

Nu är klockan 16:15 och jag skall hämta nya teman klockan 17 utanför Scandinavian Photos butik. Jag är inte speciellt hungrig men inser att nu är den perfekta tiden att fylla magen. En falafeltallrik senare är jag mätt och går ner till den digitala stationen på Vasagatan.  Där träffar jag fotografer som startade samtidigt som mig. Vi småpratar lite under tiden som vi tar en bild med våra mobiler på affären, skickar den till ett angivet nummer och efter några minuter kommer sedan 6 teman i retur.

Tema 7 “Foten”
Jag går ner till Klara Mälarstrand för att försöka hitta någon som kan göra något med sin fot. Efter en liten stund kommer ett par gående. När jag berättar att jag behöver fotografera en fot som någon pysslar om, säger kvinnan direkt till sin man att ta av sig skon. Det visar sig att han har en rejäl blåsa under foten och den behöver absolut tittas till. Jag tar några bilder när hon “grejar” med hans fot men när jag senare på kvällen skall välja ut en bild blir det den med den spontana pussen.

Tema 8 “Nytt normal”
Vad är nytt för i år? En massa runt Corona såklart. Jag bestämmer mig för att fotografera några som hälsar med armbågarna. På Drottninggatan stöter jag på Karin och Bengt som är på väg till restaurang Smak, för att fira sin bröllopsdag. Grattis ni två.

Lite längre ner på gatan möter jag sedan två ungdomar som gärna ställer upp på en bild.

Tema 9 “Mina drömmars stad”
Jag går vidare mot riksdagshuset och stannar innan bron. Ser en man sitta utmed väggen. Kan jag få honom att titta drömmande ut över vattnet, kan det bli bra. Jag byter objektiv, ställer in kamera och blixt och går sedan och frågar om han vill ställa upp. Nej, det vill han inte.

Jag står och hänger en liten stund och plötsligt dyker en tjej med ryggsäck upp. Hon hjälper mig gärna och jag tar några bilder.

Jag känner mig inte riktigt färdig med mina drömmars stad. Går ner till Strömparterren och tar några bilder på en tjej som sitter med sitt vinglas och tittar ut över stan. Några timmar senare väljer jag trots allt mitt första alternativ.

Tema 10 “Titta”
Jag går sakta tillbaka upp mot Norrbron och funderar på hur jag skall få till “Titta”.

Plötslig ser jag en mycket häftig tjej tillsammans med sin kille. Henne vill jag plåta så jag frågar dem om de vill hjälpa mig. Han jobbar som vakt och vill inte vara med på bild men hon ställer gärna upp. Jag arrangerar en bild där hon pekar upp mot något och han bara syns som en liten förgrund.

Tema 11 “Hållbarhet”
Hmm, hur löser man det här? Kanske någon solpanel någonstans…..
Jag går ner mot Kungsträdgården. Där kanske man hittar något hållbart.
Under körsbärsträden möter jag ett par som håller varandra i handen. Självklart är det så jag skall lösa den här uppgiften. Jag plåtar paret jag möter men det blev sådär.
Ett annat par sitter med ryggarna mot fontänen, men han var inte tillräckligt fotogenic.

När jag fotograferat ett tredje par som sitter och håller varandra i handen känns det som om uppgiften är löst.

Nu är klockan 18:45 och jag har bara ett tema kvar. Dags för en paus och börja rensa bilder. Glass med chokladsås är en favorit så jag tar mig in på McDonald’s på Regeringsgatan. Skönt att sitta ner och veta att man inte behöver stressa.

Tema 12 “Mitt deltagarnummer”
Detta tema kommer alltid och jag borde varit mer förberedd, men inte.
Tänkte kanske leta efter ett husnummer med 259 men inser snart att det blir en lång promenad i så fall. 

Ser plötsligt en möhippa med följe. Hmmm, det kunde ju bli en bra bild, men hur får jag in mitt startnummer? Skriver 259 stort i min mobil och ber sedan gänget om hjälp. Inga problem och vi tar några bilder.  På väg därifrån tittar jag i kameran och ser att det blev väldigt konstigt. Jag går tillbaka till gruppen och ber om ursäkt och frågar om jag får försöka igen. De är glada och ställer upp för en ny plåtning. Denna gång hänger jag min ryggsäck på en av hennes kompisar. Fortfarande en konstig bild men den får duga.

Nu är alla bilder tagna och jag har en timme kvar till inlämningen. Promenerar sakta mot Hötorget där jag fördriver den sista tiden på maran tillsammans med några andra fotografer. 

Prick 21:00 går jag upp till Hötorgsterrassen där jag lämnar in minneskortet och får mitt diplom.

Tack hela arrangörsgänget för att ni fick till en mara trots dessa Corona-tider.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *