Stockholm Fotomaraton 2019

Äntligen dags för årets stora utmaning, Stockholm Fotomaraton.
För den oinvigde går det till så att man startar på en plats, får ett kort med 4 teman, som skall fotograferas, samt en ny plats att vara på 4 timmar senare. Där får man ett nytt kort samt en plats att vara på efter ytterligare 4 timmar. Så håller man på i ett dygn, då man trött men lycklig lämnar in ett minneskort med endast 24 bilder. Ett för varje tema.

Denna gång samlades vi vid Globen, där vi fick vårt startkit och goda råd från Emil och hans medhjälpare. Efter lite nålande för att få fast nummerlappen på ryggsäcken gick slutligen startskottet och vi fick vårt första temakort.

Tema 1 “Mitt Deltagarnummer”.
Så klart, det kommer alltid och eftersom det nu finns en 12-timmarsklass så börjar man med det, istället för att sluta med numret, som man gjorde förr.
Jag fick för mig att jag skulle ta mig ner till Tantolunden, där jag visste att det finns en liten strand. Min tanke var att någon skulle skriva mitt startnummer i sanden och jag skulle ta ett snyggt kort.

Jag hade bestämt mig för att cykla på Maran så jag trampade ner och började “reka”. Efter ett tag kände jag mig nöjd och startade sökandet efter någon lämplig “modell”. En tjej satte sig på en soffa i närheten och hon ville gärna hjälpa till men inte bli fotograferad. En kille kom förbi. Han hade inget emot att komma med på bild så vi satte igång och jag fick några hyfsade bilder, men kände mig inte riktigt nöjd. Försiktigt suddade jag ut spåren i sanden  och hittade snart en ny tjej som gärna ställde upp. Vi tog några bilder och jag kände att nu får det vara nog. Fötterna torkades och jag började cykla in mot centrum.

På väg upp genom Tantolunden såg jag plötsligt två klättrare på bergsväggen. Jag stannade och tittade en stund och killen frågade på engelska om jag ville prova. “Nej, svarade jag men jag vill gärna ta ett kort då jag är med i en fototävling.” Det tyckte de bara var roligt så vi satte igång. Nummerlappen på hans byxa och klick, klick….. När vi var klara undrade de om de kunde få några bilder eftersom han hade en sponsor och det vore kul med andra bilder än de tagna med mobilen. Jag förklarade systemet med en jpeg per tema och vi bestämde oss för att ta några fler bilder. Nu med ett annat minneskort och kameran ställd på raw.

Tema 2 “Urban”.
Jag har länge velat fotografera någon sittande i rulltrappan från Stockholm City och nu hade jag chansen. Där nere frågade jag först en tjej som satt och väntade men hon tackade artigt nej. En av stationsvärdarna där nere, som jag tyckte skulle bli bra på bild, utbrast: “Kommer aldrig på frågan. Det innebär stor personrisk att sitta i rulltrappan, så det kan jag inte ställa upp på.”

Filip däremot, som satt och väntade på en kompis, hade inget emot att leka lite. Vi gick till den låååånga rulltrappan och det visade sig att den mittersta stod still. Perfekt och vi fick några bra bilder. På väg ut berättade jag för stationsvärden att vi minsann inte brutit mot några regler.
🙂

Tema 3 “Småkryp”.
Hmm. Var finns de här i storstan? Jag bestämde mig för att åka till Vitabergsparken och samtidigt göra ett hastigt besök på Planket som pågick samtidigt. Väl där började jag leta efter något men på buskarna och på marken hittade jag ingenting. Däremot när jag började lyfta på löven hittade jag gråsuggor.

Efter lite fumlande hade jag en i handen. Nu gällde det att hitta någon person som ville bli fotograferad med den. En småbarnspappa hade inget emot småkryp och vi började plåta gråsuggan där den kröp runt i hans hand. Efter ett tag frågade jag om han ville sätta den på näsan….. och det gjorde han. Ett stort tack för att du ställde upp så tålmodigt.

Tema 4 “Livets Dans”.
Jag hörde fin musik från scenen i parken. Två kvinnor framförde en mycket vacker dans. Kanske inte riktigt på temat men jag satte igång att fotografera. Många bilder blev det.

Nu var jag hungrig och gick ner till Nytorgsfesten som pågick för fullt. En halloumiburgare, och jag var redo för nya bilder. Det spelades lite trevlig musik på lilla scenen och folk stod och “diggade”. En mor/far som dansar med sitt lilla barn, det vore en fin bild tänkte jag. Efter lite spanande hittade jag en mamma som gärna ställde upp men…. då slutade orkestern att spela. Nu var det hög tid att åka till Scandinavian Photo för att stämpla och få kort nummer två. Jag får väl nöja mig med dansbilderna, tänkte jag, men en liten stund senare, med en kaffemugg i handen insåg jag att jag inte ställt om autofocus när jag börjat plåta dansen, så alla bilder var suddiga.

I Kungsträdgården brukar det alltid vara fullt med folk. Kanske är det någon som spelar där? Jodå, där pågick en ungdomsfestival med olika rappare på scenen och till slut hittade jag en kvinna som gärna ställde upp. Sonen däremot ville INTE bli fotograferad.

Tema 5 “Vatten”.

Fontänen vid Sergels torg var ju alldeles i närheten och där stod några kinesiska turister som gärna ställde upp på en bild.

Tema 6 “Lust”.
Hmmm… Hur tar men en sådan bild utan att hamna i sängkammaren? Jag gick runt med min cykel. Nere vid Kungliga Operan var det en stor scen där fin musik framfördes. Varför inte ha “Lust” att gå på opera?

Jag hittade ett par som ställde upp och vi arrangerade bilden.

Tema 7 “Ö”.
Varför krångla till det? Skeppsholmen finns ju.

Jag åkte till bron och fotograferade ett par som kom vandrande.

Tema 8 “Landgång”.
På baksidan av ön ligger det en massa båtar med landgångar.

Dock så var det mest fotografer och inga båtägare framme. Efter lite letande så hittade jag så småningom tre “gubbar” som dividerade om hur deras båtar skulle skötas. Jag stannade och pratade med dem och när en av dem sedan gick till sin båt frågade jag om jag fick ta ett kort.

Nu var det dags att åka till Frihamnen för nästa station och ett nytt temakort.

Tema 9 “Kryssning”.
Alldeles nära vår station låg ett gigantiskt kryssningsfartyg.

En bit ner på kajen hittade jag kön för de lyckliga som skulle med på båten.

Tema 10 “Framtid”.
Vår framtid är ju ungdomen och var hittar man dem en lördagskväll? Jo, det måste vara i skolan…. Så jag drog till KTH. Det pågick en informationskväll för nya, utländska studenter och jag pratade med en lärare då plötsligt mina perfekta elever dök upp.

Klart att de ställer upp, på väg hem från en blöt gask. Mycket trevliga killar som till och med spräcker ett par byxor för min skull.

Tema 11 “Reflektion”.
Hmmm. Reflektion genom ett skyltfönster har jag gjort förut men det visar sig att ljuset studsar i flera olika lager av glas så det går inte att få bilden skarp.
Reflektion i vattnet vid Sergelfontänen fungerar inte heller. När min modell sitter vid kanten och jag slår blixten ser jag bara botten av fontänen och ingen reflektion i vattenytan.

Då får det bli reflektion som i att fundera. Nere vid skeppsbron sitter ett par och begrundar utsikten. Jag sätter mig ner bredvid dem och frågar om jag får ta ett kort till tävlingen. Inga problem, säger de.

Tema 12 “Tid”.
Jag vet att Midnattsloppet pågår och där är det många som vill få en bra tid. Jag cyklar upp till målet och ställer mig redo att plåta.

Då dyker två tidigare kollegor upp. De är totalt genomblöta men överlyckliga då de sprungit på 48 minuter. Jag får självfallet ta ett kort på hjältarna när de kollar tiden en extra gång.
Halvtid och jag cyklade upp till Nytorget där jag hoppades att det skulle finnnas lite kaffe.
Det var rätt häftigt att cykla på den tomma Ringvägen. Midnattsloppet var slut men bilarna hade inte släppts på ännu.
De entusiastiska medarbetarna på maran stämplade glatt mitt kort och gav mig 4 nya utmaningar, men inget kaffe……   Nu började det REGNA.
Det fanns en öppen Urban Deli precis vid torget, där jag kunde köpa en macka och lite att dricka.

Tema 13 “Halvvägs”.
Jag hade ingen lust att gå ut i ovädret så jag diskuterade mitt tema med personalen och de tyckte att jag skulle gå in och plåta i baren som hörde till affären.

Vid ett av borden fanns det en ledig plats, och jag slog mig ner. De var väldigt trevliga och när jag förklarat mitt problem ställde de genast upp som modeller. Tjejen offrade lite av sin öl så att hans glas skulle bli halvfullt.

När jag kom ut hade det nästan slutat regna men bakdäcket på cykeln var tomt. Någon sa att det fanns en cykelpump på Götgatan, nära en cykelaffär. Jag började leda min cykel men eftersom jag inte hittade någon pump så låste jag fast cykeln och började promenera istället.

Tema 14 “Lathund”.
Nog måste det väl finnas någon som är ute och rastar sin lilla “lata” vovve, så där klockan ett på natten? Nej, det fanns det inte.  Däremot fann jag tre stora hundar som var ute och rastade sina ägare. OK, jag fick satsa på en vanlig lathund istället. McDonald’s hade visserligen stora skärmar men knappast en lathund.

Mitt på Götgatspuckeln stod en ensam sparkcykel. En liten skylt instruerade hur man använder cykeln. Jag stoppade en trevlig nattvandrare och vi kunde ta kortet. Samtidigt som vi fotograferade kom företaget som ägde cykeln och plockade upp den. Dags för laddning.

Tema 15 “Rymd”.
Utanför Operan, mot vattnet hade jag tidigare sett ett stort planetarium, så varför krångla till det. Jag gick dit.

Ut från Operan kom precis tre eftersläntrare, som skulle åka hem och sova, men först så skulle de självfallet vara statister på min bild. Inga problem. Se hur killen längst fram spelar ukulele och hur glatt tjejen bakom skrattar.

Tema 16 “Tittut”.
Här skall det lekas, så jag gick ner till Café Opera. Där hittade jag ett perfekt ställe men tyvärr kom det inget lämpligt offer så jag gick till den lilla öppna platsen vid Operabaren/S:t Jacobs kyrka.

Där hittade jag tre väldigt GLADA killar som visst skulle hjälpa mig, nu, direkt och på deras sätt. Vi hittade ett litet plank, klick, klick. Sedan hade de inte tid längre.

Det fick duga, nu var klockan närmare tre på natten och jag behövde lite vila. Det kändes lite lyxigt att “checka in” på Scandic Downtown Camper alldeles i närheten. Emil hade fixat så att man kunde köpa wraps men jag ville bara sova lite. Efter att jag fått en stämpel och mitt nya temakort gjorde jag det lite bekvämt i en fåtölj och zzzzz. Efter en liten stund kom en vakt och påpekade att jag inte fick sitta där och sova. OK, inga problem. Jag hade i alla fall fått slumra till lite.

Tema 17 “Äventyr”.
Det är häftigt att gå i stan en söndagsmorgon när ljuset börjar komma tillbaka och de enda människorna man ser är andra fotografer. Jag strosade runt och letade efter något äventyrligt.

Till slut, vid Strömkajen, hittade jag en trappa rakt ner i vattnet. Det var ju väldigt “spännande”. Eftersom det inte fanns några andra människor ute så fick jag hjälp av några medtävlare att fixa fotot. Tack!!!!!!

Tema 18 “Livlös”.
Min tanke var att de trafikstoppande lejonen som finns runtom i vår stad är livlösa och att jag skulle hitta någon som ville försöka återuppliva statyn. Tillbaks till Operakällaren där det tidigare funnits en del hjälpsamma personer.

Nu var det rätt öde förutom en korvgubbe och några killar som strax skulle gå hem. Jag pratade med en av grabbarna och han ville mer än gärna hjälpa till, men insisterade på att det var han som skulle vara livlös. OK, han la sig vid lejonet och vi arrangerade flaskan och jag tog några kort.

Tema 19 “Gammal”.

Var finns det gamla saker? Så klart i Gamla stan.
Jag gav mig iväg till slottet. Där pågick en ytterst anonym vaktavlösning framför “noll” publik. Vakterna var visserligen rätt snygga men inte så gamla. Själva slottet blev sådär och eftersom jag ville ha med människor på alla mina bilder så bestämde jag mig för att gå till Stortorget.

Där, mitt på torget ligger fontänen. Den ser ju rätt gammal ut och vatten blir alltid bra på bild. Jag hittade en japansk turist som gick omkring och fotograferade. Han hade inget emot att hjälpa mig så vi tog några bilder vid fontänen.

Tema 20 “Nödutgång”.

Nu började jag känna mig lite sugen på frukost och eftersom nästa tema var Nödutgång, vilket kändes “lätt” så tog jag spårvagnen ut till Djurgården och Rosendals Trädgård. Det är vackert där ute. Jag tog en stor frukost som innehöll en fralla, en kanelbulle, kaffe/te och juice. Underbart…..

Dags att ta tag i nödutgången. Jag frågade personalen på Rosendal och visst hade de en skylt inne i bageriet. En fantastisk miljö och jag tog ett kort. Hmmm. Det gick lite för enkelt. Jag borde ha gjort lite mer men….

Tema 21 “Vildvuxet”.
Här visste jag direkt vad jag ville göre. Blommorna på Strömbron har jag tyckt sett rätt vildvuxna ut så dit skulle jag. Blundande för all växtlighet på Rosendals Trädgård åkte jag tillbaks in till stan och vandrade ut på bron.

Min plan var att få någon eller några personer att se arga ut över att stan inte sköter sina blommor ordentligt. Först kom några japanska turister och de ställde gärna upp. Dock såg de mer söta än arga ut och det gick inte att få dem tillräckligt nära blommorna. Sedan kom en man som hade lite bråttom men gärna hjälpte mig, om det gick fort. Han dök in i “spenaten” med hela ansiktet och gjorde sig så arg och upprörd som han kunde. Jag tog några bilder med olika fokus, sa tack och han stressade vidare.

Tema 22 “Folk Liv All Tid”.
Min tanke var att här måste Emil ha pratat med personalen på Stadsmuseet, där vi höll till på stora delar av Fotomaraton Slussen. Jag gick dit, full av tillförsikt att där händer något stort idag. Hmmm. De öppnade klockan 10 och jag var där 9:40. OK, jag behövde rensa bland bilderna på minneskortet så jag satte mig utanför och tog bort bilder som skulle slängas.  Klockan 10 öppnade museet och med iver gick jag in. Allt var VÄLDIGT stilla. Jag frågade personalen vad som var på gång idag…… Ingenting, blev svaret, men vi har väldigt fina utställningar. De hade filmvisning alldeles nära entrén så där satte jag mig och väntade på att det skulle dyka upp lite fler besökare. Det var mörkt och stilla. Perfekt för att fortsätta rensa bilder. Till slut gick jag ut från “biografen”. Det var några äldre herrar i ett av de första rummen och jag frågade om jag fick ta några bilder på dem för tävlingen jag deltog i. Men jag insåg att detta håller inte. Nu var klockan 10:50. Om 10 minuter öppnar målet och jag har TRE bilder kvar att ta, plus att jag fortfarande hade en hel del kvar att rensa. Omgruppera ner till Gamla stan. Där har det funnits folk i alla tider. Snabbt ner till Järntorget. Nu var jag rejält stressad. Mitt på torget stod en guide och pratade framför några turister. Perfekt för tema 23, men jag måste ta 22 först.

Nu var det inte tid för att planera och vara artig. Ut på Västerlånggatan och fota på “allt som rör sig”. 

Tema 23 “Kunskap”.
När jag kom tillbaka till Järntorget var det en engelsktalande guide som pratade för ett gäng turister. 

Snabbt bytte jag objektiv, ställde in kameran och började trycka av.  Han höll på att berätta om svenskarnas kaffevanor när han hejdade sig och vinkade till mig. “Elegant” gjorde jag en piruett, så att han skulle se nummerlappen på ryggsäcken, varpå jag berättade att jag var mitt i en fototävling och just nu fotograferade kunskap. Han sken upp när han förstod sammanhanget och fortsatte sedan prata till gruppen. Jag hann också med att konfirmera till gruppen det han sagt om vårt kaffedrickande.

Tema 24 “Glad Stad”.
Bara ett tema kvar och klockan var 11:10. Nu kändes det rätt bra. Jag bestämde mig snabbt för att ta mig till trappan vid Sergels torg. Där sitter det alltid en massa folk. Jag kan nog få dem att göra vågen eller vinka till mig. När jag kom dit var trappan tom!!!! Snabbt nya planer. I Kungsträdgården är det alltid fullt med folk. Jag drog dit. Ungdomsfestivalen var slut och nu höll de på att riva och städa upp. Helt tomt på vanliga människor. PANIK…. Målet är vid Hötorget, så jag promenerar dit med raska steg. Det kanske sitter en massa glada människor på trappan till Konserthuset, som kan bli fotograferade. Lite spridda människor satt där men jag insåg snabbt att ingen av dem skulle vinka frivilligt in i min kamera. Fyra ungdomar stod och tittade slött på saker som såldes på torget. De kunde tänka sig att ställa upp och jag tog några bilder när de såg glada ut men de var väldigt långt ifrån att vara perfekta modeller.

Plötsligt hörde jag ett glatt skratt bakom mig. En man hade hittat en LP som han gillade. Snabbt som ögat dök jag på honom och frågade om han kunde göra om det när jag tog ett kort. Visst, inga problem.

Nu var alla korten tagna och det gällde bara att hitta Hötorgsterassen där målet var beläget, men snart dök det upp några medtävlare som glatt kunde beskriva vägen för mig.

Efter att ha raderat de sista bilderna kunde jag lycklig och trött lämna in minneskortet, med 24 bilder, till tävlingsarrangörerna och sedan få diplomet direkt ur Emils hand.

Det var prisutdelning 12 oktober.
388 startade, 202 gjorde 12 timmar och 154 höll på i ett helt dygn.
Ingen av mina bilder blev bland de 10 bästa .
Däremot kom hela serien, som helhet, bland de 10 bästa.
STOLT !!!

5 svar på ”Stockholm Fotomaraton 2019”

  1. Gillar bäst bilden “halvtid” det var länge sedan jag gjorde en fotomaraton, fick ett härligt dig i kroppen då jag läste din blogg, kul och många lyckade uppdrag 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *